15 maj 2023

cookies

Har du koll på dina Cookies?

Just nu genomförs ett stort krafttag för att företag ska efterleva lagkraven som finns i EU på cookies. Kakor (cookies) är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. I princip alla moderna webbplatser använder någon form av cookies för mätning, annonsering eller helt enkelt för att webbplatsen ska fungera eller för att underlätta användningen.

De skärpta lagkraven gör det ännu viktigare för dig att se till så att ditt företag har en hemsida som hanterar cookies på rätt sätt. Känns det svårt? Vi hjälper er med både installation och konfiguration av cookie-banner till er hemsida.

Vanligast är att webbplatser använder ett verktyg för Cookiehantering (CMP, Consent Management Platform), exempelvis Cookiebot. Verktyget automatiserar löpande scanning av webbplatsen efter cookies, lägger till klassificering, beskrivning och livslängd för alla cookies på hela webbplatsen. Det sparar även medgivande och tillhandahåller funktion för att hantera medgivande, komplett lista med hemsidans alla cookies utifrån kategorier.

Vad innebär reglerna för kakor för din webbplats?

Specifikt innebär det att om din webbplats använder kakor (första- eller tredjepartskakor) har du ansvaret att informera dina besökare i en popup-banner om din användning av kakor. Samtidigt måste du inhämta dina användares samtycke till kakor som används på din webbplats.

Samtyckena måste lagras säkert i 5 år och kommer till användning om du blir föremål för en tillsyn eller utredning av dataskyddsmyndigheterna. I det fallet kommer de vilja se dokumentationen för dina samtycken till kakor.

Kom ihåg att kraven för inhämtning och behandling av personuppgifter har skärpts med den allmänna dataskyddsförordningen (GDPR).

Checklista för giltigt samtycke

• Har din webbplats en popup-banner för cookies?
• Inhämtar och lagrar din popup för cookies för giltiga samtycken?
• Har dina besökare möjlighet att välja bort cookies (neka till kakor)?
• Kan din samtyckeslösning för cookies stoppa cookies tills du har fått ett ok?
• Finns det en beskrivning av alla cookies eller kakor, deras syfte och livslängd?
• Har din webbplats en fullständig lista över alla tredjepartscookies som tar emot uppgifter om dina besökare?

Vad är kakor?

Kakor (cookies) är små textfiler som lagras på den enhet du surfar på, till exempel dator eller mobiltelefon. Det finns olika typer av kakor.

En permanent kaka ligger kvar på besökarens dator under en bestämd tid. En sessionskaka lagras tillfälligt i datorns minne under tiden en besökare är inne på en webbsida.

Läs mer:
https://internetstiftelsen.se/guide/anvandarvillkoren/cookies/

http://pts.se/sv/bransch/regler/lagar/lag-om-elektronisk-kommunikation/kakor-cookies/

https://eu.riksdagen.se/global/kakor/